• Karter Benck van Velzen uit Heemskerk. Hij werd in Lelystad tweede tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap.

    Blatter Media

Benck van Velzen scoort eerste podium bij NK karten

HEEMSKERK / LELYSTAD  Vorig jaar was hij nog zevende in het eindklassement van de Parolin RK1-klasse, maar Benck van Velzen heeft grote stappen gemaakt. Dat liet hij zondag zien tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap viertakt. De veertienjarige rijder uit Heemskerk denderde op het circuit van Kartcentrum Lelystad (KCL) naar de tweede plaats in het dagklassement.

"Ik ben het eerste NK van dit jaar zeker goed begonnen. Het was mijn eerste podiumplaats tijdens een NK-ronde", blikte Benck tevreden terug. "Het was een leuk moment. Ik zal het nooit vergeten. Ik hoop dat we dit kunnen vasthouden. Het geeft vertrouwen. Vorig jaar eindigde ik op P7 in het eindklassement, nu heb ik een aardige stap naar voren gemaakt." Dat Benck dit seizoen een stuk sterker is, toonde hij al tijdens de Winter Cup. Op KCL won hij de tweede ronde van de competitie. "We zijn pas net begonnen en het seizoen kan al niet meer stuk."

Dat Benck is gaan karten, lijkt een zekerheidje gezien het feit dat zijn ouders de voormalige kartbaan van Uitgeest uitbaatten. Toch was Benck 'al' twaalf jaar toen hij begon met racen. "Helaas ging de baan kort nadat ik was geboren dicht. Ik stond wel altijd in contact met racen. Mijn papa heeft in de kartsport geracet en in de autosport met een MG MGB."

Hij vervolgt: "Ook heb ik altijd Formule 1 gekeken. Maar voor een Van Velzen ben ik best wel laat begonnen met karten. Bij Coronel Racing heb ik voor het eerst gekart. Ik was meteen verkocht. Daarna gingen we eens kijken bij het NK op circuit De Landsard. Papa stond er met Arthur Dontje van KCL te praten en die zei: 'Waarom zit-ie niet in een kart?'. Drie weken later reed ik mijn eerste NK-race. Ik was toen twaalf. Dat was in 2017."

Nu rijdt hij voor alweer het tweede jaar voor Team Kart Academy van Dontje. Benck gaat hard vooruit, zoals ook bleek in Lelystad. "We hadden er vertrouwen in. De laatste trainingssessie was goed. We hebben alles op een rijtje gezeten en we waren klaar voor de kwalificatie. Toen begon het hard te regenen en er was een erg harde wind. Uiteindelijk werd de kwalificatie verplaatst naar zondag. Daarin eindigde ik als derde op P3."

Alles races werden in natte omstandigheden verreden. De eerste race begon Benck vanaf de derde plek. Benck: "Iedereen reed naar de binnenkant. Ik zag een gat en ik kwam bocht één als eerste door. Toen reed ik weg van de rest. Het werd mijn eerste overwinning op het NK. De tweede race ben ik van poleposition begonnen. Ik had een goede start en ik reed vijf ronden aan kop. Ik moest een tandje bijzetten; overal lagen plassen. Het waren moeilijk omstandigheden. Ik spinde en verloor wat plekken en ben toen als vierde gefinisht."

Race drie moest Benck dus van P4 starten. "Ik dacht: dit foutje moet ik oplossen. Ik wil naar het podium. Jenson (de Leeuw, red.) en Kevin (Lantinga, red.) lagen aan kop. Toen ik in de laatste ronde op het rechte stuk kwam, zag ik Jenson naast de baan staan. Ik wist: oké, ik rijd op de tweede plaats. Nu de race uitrijden en geen ricico's nemen. Toen ik over de finish kwam, wist ik niet of ik in het dagklassement als tweede of derde was geëindigd. Tweede dus, ik was echt blij!"

Benck bedankt zijn vader, moeder, zusjes en het team van Kart Academy. Ook bedankt hij Arthur Dontje, Kas Swart en Piet voor de motor.

Sponsor Het IJzerhuis in Heemskerk bedank ik voor de steun en de heerlijke warme jassen. Benck zoekt nog support voor het racen. "Hopelijk helpt deze podiumplaats me daarmee."